La Passió de la Bisbal està documentada des de finals del segle XVIII, i es va representar fins el 1932. El 1943, un grup de bisbalencs i bisbalenques van voler recuperar-la però el dia de l’estrena, tot i tenir l’autorització de la “Junta Local de Educación y descanso”, van rebre la visita de la Guàrdia Civil, que duia un telegrama, amb la prohibició del governador civil de Girona, D.Luís Mazo Mendo, por “masones y separatistas”. La Passió era en català i la representava gent del poble, molts d’ells represaliats pel franquisme.
A l’Arxiu Comarcal del Baix Empordà, hi ha guardades, dins del fons Germans Canet, les partitures originals de l’orquestració que n’havia fet en Josep Canet, deixeble de Joan Carreras Dagas, i un dels fundadors de la Principal de la Bisbal. Cal destacar la feina que han fet l’Albert Morcillo i en David Granato, actual director del Cor, per transcriure i adaptar la música a orquestra i veus mixtes.
De les 58 escenes originals se’n representen 19, les que contenen música i/o cant coral, i les altres s’expliquen mitjançant un narrador. La representació a càrrec dels actors i actrius dels Pastorets és molt reduïda, degut a la manca d’espai. No hi ha decorats, sinó els elements mínims per entendre l’obra.
Va començar com un homenatge als i les que van intentar recuperar-la el 1943, i sembla que perdurarà en el temps.
Entrades on-line o també a Loteria Vinyoles, carrer Ample, 16 de la Bisbal d'Empordà.