Finalitzat

Ostres... aquest esdeveniment ja ha finalitzat, però et podem ajudar a estar al corrent dels pròxims esdeveniments si et subscrius a la nostra newsletter. Així podràs reservar la teva entrada a temps i saber què fan a prop teu!

FAACCC - JORNADA D’ACCIÓ I PENSAMENT: Reptes de les Arts Comunitàries

Culturals

  • FAACCC - JORNADA D’ACCIÓ I PENSAMENT: Reptes de les Arts Comunitàries

Ciutat: Barcelona

Lloc: Fabra i Coats

De divendres 14 de maig 2021, 9:30 h a 20:00 h

Veure descripció de l'esdeveniment
dv. 14 de maig
09:30 h
Finalitzat
9.30 h Obertura Allan Owens (University of Chester, UK i Research into Education, Creativity and Arts through Practice -RECAP-), Mercè... Llegir més
9.30 h
Obertura
Allan Owens (University of Chester, UK i Research into Education, Creativity and Arts through Practice -RECAP-), Mercè Mateu Serra (Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya) i Josep Mª Aragay Borràs (Basket Beat, FAACCC)
De 9.50 h a 11.05 h
Taula “Més enllà de la desinstitucionalització”
Aida Sánchez de Serdio (Universitat Oberta de Catalunya -UOC-) i Jordi Forcadas Balaguer (Forn de teatre Pa’tothom)
Dinamitzadora-conclusora: Asun Pié Balaguer (Universitat Oberta de Catalunya -UOC-).
Abordem la qüestió dels espais institucionals i com aquests poden deformar i repercutir en les pràctiques artístiques comunitàries domesticant la seva acció transformadora. Quins són els llocs en els que recaiem quan som un element reproductiu de normes socials i de dinàmiques exclusores tan sols per a satisfer un encàrrec institucional? Busquem propostes i experiències on no hi hagi dependència institucional i siguem “lliures” en termes de temporalitat, espais i sostenibilitat. Quines són les esquerdes o els marges en les quals podem o hem de ser?
De 11.25 h a 12.40 h 
Taula “Cossos i feminismes: desdibuixant fronteres”
Cristina Morales (escriptora i membre d’Iniciativa Sexual Femenina i Melissa Lima Caminha (Escola Universitària ERAM i pallassa) Dinamitzadora-conclusora: Susanna Soler Prat (Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya -INEFC-) 
En aquesta taula plantegem reflexionar performativament sobre quin és el paper del(s) cos(sos) en les arts i la societat. A partir de diferents mirades i posicionaments feministes, esborrant els límits entre l’acadèmia, l’art i l’activisme, dialogarem amb la Cristina Morales i la Melissa Caminha. Ens aproparem a la idea del cos com a camp de batalla, preguntant-nos com abordar-lo i com treballar des de les arts comunitàries per desdibuixar fronteres entre els llenguatges verbal, artístic i corporal, vincular les ciències amb les arts i la transformació social, qüestionar les múltiples dicotomies que ens estructuren, i enllaçar fet personal amb el fet polític.
De 12.45 h a 15.15 h 
Àpat d'aprofitament
Ca La Rosa, Plataforma aprofitem els aliments i Desvestint Aliments
Un dinar festiu en la qual l’acció principal consistirà en un àpat elaborat amb aliments recuperats que haurem recollit la tarda prèvia i amb els que prepararem de manera participativa, un àpat deliciós, nutritiu i sostenible amb l’ajuda dels cuiners del Menjador de Ca la Rosa. Co-creem i experimentem diferents maneres d’estar juntes. A més, podrem participar de la bici-batedora, el Photocall de les imperfectes i el Taller “Desvestint els aliments”: un espai de trobada intergeneracional, que convida a aprendre tot explorant sobre els processos i els agents que intervenen en la cadena de subministrament d’un producte de consum alimentari.
De 15 h a 16 h 
Migdiada sonora - 3D Organic Chill Out
David Sitges Sardà
Estar en una cuina , que algú apagui l’extractor, i sentir un alleujament immediat. Si bé aquest és un exemple extrem, il·lustra a la perfecció com la contaminació acústica tensa el cos i l'esperit. I és que segurament el canvi radical del paisatge sonor és una de les raons per les quals passejar pel bosc té efectes terapèutics. ElectrònicaOrgànica us proposa una experiència immersiva per deixar enrere el soroll de la ciutat i viatjar a un univers acústic màgic i refrescant, amb beats construïts exclusivament a partir de sons de la naturalesa i instruments acústics. *En format silent disco.
De 16.30 h a 18.30 h 
Taller de fanzín: Contra-narratives de les jornades
Allan Owens (University of Chester, UK i Research into Education, Creativity and Arts through Practice -RECAP-), amb l’acompanyament de Joanna Empain (departament de Didàctica de l'Expressió Musical, Plàstica i Corporal de la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB-), Héctor Alonso (Grup d'Innovació i Anàlisi Social de la Fundació Pere Tarrés -Universitat Ramon Llull-) i el grup d'alumnes de 2on d’Animació Sociocultural del Centre de formació Bemen 3.
Com trencar el format tradicional de les publicacions en els congressos i jornades acadèmiques? Com construir coneixement col·lectivament per a generar narratives alternatives en contextos acadèmics? Com democratitzar la creació de coneixement? A partir d'aquestes preguntes proposem un taller on es crearà el contingut de la publicació de les jornades. En un format inspirat pel fanzín (publicació independent, autoproduïda i que dóna una visió alternativa de la realitat), proposem crear un espai col·lectiu de creació de coneixement a partir de totes les coses –pensaments, idees, converses, metàfores, etc.– que anirem recollint durant el dia.
De 19 h a 20 h 
Taula-conclusions Reptes de les arts comunitàries
Hugo Cruz (CIIE/Universidade do Porto i MEXE: Encontro Internacional de Arte e Comunidade) i Eugene van Erven (Utrecht University i International Community Arts Festival -ICAF-)
Per tancar la jornada convidem a dues persones que admirem i que, de maneres ben diferents, han liderat projectes de teatre en entorns comunitaris, han viatjat, han escrit i han estat o estan al capdavant dels festivals europeus que considerem més rellevants en l’àmbit de les arts comunitàries. A través dels reptes identificats per més de seixanta entitats del sector durant dues reunions online el 2020, i complementats per les accions de la jornada, marxarem amb la perspectiva internacional, crítica, acollidora i engrescadora de l’Eugene i l’Hugo.
Aquesta jornada neix de la trobada i treball conjunt entre Basket Beat i el Grup d’Investigació Social i Educativa de l’Activitat Física i l’Esport de l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC, centre de Barcelona); el Departament de Didàctica de l'Expressió Musical, Plàstica i Corporal de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); el Grup d'Innovació i Anàlisi Social de la Fundació Pere Tarrés (Universitat Ramon Llull); el Grup de recerca en Educació, Patrimoni i Arts Intermèdia de la Universitat de Girona (UdG); i la Faculdade de Psicologia e de Ciências da Educaçao da Universidade do Porto.